Grasvezels van Heki

 

Het bovenliggende spoortracé na het aanbrengen van de eerste grasvezels.

 

Bij het bouwen aan mijn modelbaan heb ik vanaf het begin een toonbaar landschap gewild. Niet jaren lang tegen een houtconstructie aan kijken maar direct een groen beeld. Ik heb zo gauw mogelijk de modelbaan met Styrodur platen in vorm gebracht en deze van een laag gipsweefsel voorzien. Op die plekken waar later gras zou komen is het gipsweefsel zandkleurig geschilderd en van een laagje Woodlands Turf T45 voorzien. Het Styrodur zelf was nog te zien aan de donkergrijze kleur. Daar kwamen later de rotswanden.

 

2016:  Het landschap is vorm gegeven en voorzien van T45 strooisel.

 

Die T45 is goed voor een glad gazon, maar geeft nog geen goede imitatie van hoger gras. Daarvoor hebben we tegenwoordig grasvezels. Ik had in 2008 al een Noch Grasmaster aangeschaft met een flink assortiment Heki grasvezels. Die doos stond er nog steeds. Maar nu moest een keuze gemaakt worden uit de verschillende soorten en kleuren. Ik laat hier de keuze zien van de lengte van de vezels. Ook het T45 strooisel is nog te gebruiken. Voor een maatindicatie is telkens een figuur en een bankje in de juiste schaal 1:87 gebruikt.

 

Woodlands strooisel T45,

goed voor gladde gazons.

Heki 2-3 mm grasvezel 3365,

goed voor gemaaid weiland.

Heki 6 mm grasvezel 3368,

goed voor niet gemaaid (ruig) gras.

 

En dan de kleur. Het uitgangspunt was en blijft rust! Niet veel verschillende kleuren, maar op elkaar aansluitende tinten groen die het meest overeenkomen met de werkelijkheid. Mijn basismateriaal werd daardoor:

 

Weiland en gemaaide berm: Heki 2-3 mm Mittelgrün 3365.

Ruig gras: Heki 6 mm Mittelgrün 3368 met Heki 6 mm Herbst 3371.

 

De herfstkleur kan op de groene vezels aangebracht worden. Bij sommige vlakken heb ik de 3365 en 3368 gemixt om een wat onregelmatige structuur te krijgen. Bijpunten met de schaar is soms ook nodig. De resultaten van drie dagen grasvezels zetten:

 

Rechter foto, onder de struiken de kleur "Herbst" 3371:

 

Alles is nu nog tijdelijk. Een volgende stap zal het "planten" zijn van klein groen en als laatste zet ik de bomen vast. Onder de boomgroepen die er nu staan komt nog meer plantmateriaal en ook "dood hout". Naast het hogere "Wildgras" komen er ook plekken met graspollen.

 

In de rechterbovenhoek "op de berg" komt ook nog een stuk naaldbos. Zie de pagina: Bosondergrond Welberg Scenery.

 

Deze pagina wordt weer aangevuld als ik verder ben met het aanbrengen van grasvezels.

 

Pagina geplaatst op  09-01-2020