Stationsklokken Filisur

 

 

Wie ooit eens in Filisur bij het station heeft gewacht heeft ongetwijfeld de Stationsglocken gehoord. Deze kondigen de komst van een trein aan. Voor elke richting een andere toon en er staan er dus drie. Het geluid is heel kenmerkend voor Filisur en het was voor mij dus een "must have" op de modelbaan.

Op mijn vorige RhB modelbaan had ik daarvoor een geluidmodule 30003 van D+R. Die module wilde ik graag weer hebben maar deze was al jaren niet meer verkrijgbaar. Dus maar op zoek naar een alternatief. Dat vond ik in een bericht op de site van Beneluxspoor. De firma AVTproducts maakte een MP3 Soundmodule in een enkele en een driedubbele uitvoering. Die laatste heb ik besteld en uitgeprobeerd. En met succes. 

De productie is bij AVT gestopt, maar vanaf 2021 zijn de modules weer leverbaar bij de firma Uhlenbrock.  

 

 

De soundmodule met de drie luidsprekers onder het stationsgebouw.

Daaronder de oude Märklin K87 decoder.

(De letters A,W en S staan voor Alvaneu, Wiesen en Stugl-Stuls)

 

De module heeft een USB aansluiting per element om geluid te laden. Eén van deze aansluitingen wordt ook gebruikt voor de stroomvoorziening. Je kan met een drukknop het geluid oproepen, maar op mijn baan moet de trein dat doen. Ik had daarvoor nog een oude Märklin K87 decoder uit 1989 liggen. Het computerprogramma Koploper schakelt nu het geluid in als er een rijweg naar Filisur wordt ingesteld.

 

Voor een goed effect is een mooi geluid noodzakelijk. Op de site schmalspurbahn kan je de geluiden van de Stationsglocken in Filisur als WAV bestand laden. In die geluiden zitten wel wat zwakke fragmenten. Die heb ik er uit gehaald met het programma WavePad van NCH. Heerlijk knippen en plakken in het geluidsbestand. Daarna heb ik het bestand omgezet van WAV naar MP3 met het programma Switch van dezelfde fabrikant. Van beide programma's was een demoversie zonder kosten te downloaden, maar (naar later bleek) voor slechts eenmalig gebruik. Een ander bruikbaar programma is dat van Audacity.

 

 

Het WavePad-scherm met het geluid van een aankondiging voor een trein uit de richting Stugl-Stuls.

 

De geluiden

 

Mijn bewerkte bestanden heb ik op OneDrive beschikbaar gezet.

Let op: Bestanden mogen niet zonder toestemming gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Zie hiervoor de vermelde bronsite. 

Stationsglocken Filisur:

 

Uit de richting Stugl-Stuls

Uit de richting Wiesen

Uit de richting Alvaneu

 

bron:  bestanden van M. Luckmann

Programmeren oude Märklin K87 met Lenz handregelaar LH100.

 

De oude Märklin K87 decoder (gemaakt door Lenz!) kan niet op de nu gebruikelijke manier van een adres worden voorzien. Gelukkig heb ik op internet nog een door Lenz zelf aangedragen methode gevonden:

1. Decoder openschroeven en programmeerknopje verwijderen. (niet meer terugplaatsen, de knop verwijderd bij aanraken het geprogrammeerde adres) Daarna decoder weer sluiten.

2. Decoder verbinden met de programmeerspooraansluiting van de Lenz centrale.

3. Dan op de LH100 het adres programmeren:  toets F8, kies voor REG, kies het getal 1 (REG 1), en het gewenste adres van de decoder, bv 135 (REG 1 135) gevolgd door ENTER.

Dan volgt een te negeren foutmelding. Gewoon ESC drukken en de decoder doet het goed.

De adressen: Decoderuitgangen 1-4 adres 129; 5-8: 130; 9-12: 131, etc. Voor de uitgangen 25-28 had ik dus adres 135 nodig.

 

Kijk en luister ook naar het filmpje op de pagina Geluid:

 

Pagina aangevuld op 7-3-2021