Bomen

Zelfgemaakte bomen en bomen van MBR.

 

 

De bomenrij aan de Bahhofstraße in Filisur was zo beeldbepalend dat deze bij een nabootsing van het oude station Filisur niet mocht ontbreken. Het waren geknotte Lindes en Esdoorns. Hoe kwam ik daaraan? Niet als mooi kant-en-klaar model beschikbaar, dan maar zelf maken!

 

Ik besloot de geknotte bomen te maken van ijzerdraad en met loof van MiniNatur van Silhouette. Silhouette leverde naast de standaard bladimitatie (Beuken) ook Esdoornblad. Dat moest dan natuurlijk ook in model gemaakt worden. Ik begon met het ijzerdraad. Een centrale staaf om later in de ondergrond te steken en daarom heen dunne staafjes die de stam en het begin van de takken vormden.

 

 

Daarna werden stam en takken met Gorex Plastiform  ingesmeerd. Na droging kon de Plastiform in de uiteindelijke vorm geschuurd worden. Plastiform is gemaakt van houtvezels, dus.... net echt. Het witte Platiform werd daarna geschilderd. Basiskleur: Vallejo 70.872 "chocolat braun". Accenten: 70.990 "grey" en wash 76.519 "olive green".  

Dan het loof van het MiniNatur. Het bestond uit matjes die je met een scherpe schaar kon knippen. De matjes waren voorzien van bladimitatie. Dat was niet altijd voldoende. MiniNatur zei dat dit zou verbeteren en zond mij extra loof.

  

 

De rechthoekige stukjes loof heb ik over de grove takken geschoven. Tussen die takken werd nog meer loof geplakt tot dat er een gelijkende boom ontstond. Met de scherpe schaar is daarna het loof in vorm geknipt. Ik gebruikte verdunde houtlijm. Later is de bladimitatie verdicht met de later geleverde blaadjes. Die lijmde ik met Bison spuitlijm.

 

 

Naast deze zelfbouw bomen heb ik kant-en-klare struiken en bomen gekocht van de firma MBR. Deze Poolse firma maakt vanaf 2016 bijzonder fraaie bomen. In 2019 verschenen grote struiken waar ik bijzonder blij mee was. Daarbij passen de MBR bomen goed bij mijn zelfgemaakte boompjes met MiniNatur loof.

 

 

Op deze foto's zijn de boompjes voor proef neergezet, links de grote struiken 50-4002 en rechts lariksen  51-4202, 51-4102 en 51-4103. De kleinere bomen zijn eigenlijk bedoeld voor spoor N, maar op mijn baan komen ze in de achtergrond te staan. Dat geeft diepte. Later meer over MBR bomen.

 

Pagina gewijzigd op 17 mei 2020