Straatverlichting

 

Zoals in Filisur in 1990:

Helder wit licht als straatverlichting (PL-lampen) en geel-oranje licht boven het emplacement (SOX/Natrium-lampen).

 

De model-straatverlichting moet er, zowel bij licht als bij duisternis, goed uitzien. Dat is lastig. Voor de standaard masten langs de Bahnhofstraße heb ik lichtmasten van Viessmann moeten aanpassen. Voor de lagere voetpad-verlichting is een model van Beli-Beco gebruikt.

 

6 m Mast met PL verlichting voor de rijbaan:

 

Verlengde Viessmann 6497 N-spoor lichtmast.

 

De in de handel zijnde Lichtmasten in de schaal H0 waren vaak te grof en deden afbreuk aan het straatbeeld. 

Ik was al een tijdje op zoek naar de juiste lichtmasten in schaal 1:87, naar voorbeeld van de masten aan de Bahnhofstrasse in Filisur 1990, met een werkelijke lichtpunthoogte van ca. 6,25 m, dat komt overeen met 72 mm in de modelschaal 1:87.

De firma Viessmann leverde mastjes met LED die wat betreft hun vorm goed het voorbeeld weergeven. Maar de schaalverhoudingen klopten niet. De mastjes in de schaal 1:87 hadden een te dikke mast en een te groot armatuur. Dat gold ook voor de wat lagere mastjes in de schaal 1:120. De nog kleinere lichtmastjes in de schaal 1:160 hadden voor mij wel de goede afmetingen voor wat betreft armatuur en mastdikte, maar de hoogte van 55 mm was natuurlijk veel te laag.

Ik heb dan ook geprobeerd de messing mast van een N-spoor lichtmastje te vervangen door een langere messing buis (rond 1,5 mm) en dat ging goed.

 

Voor: Viessmann 6092, schaal H0, hoog 100 mm.

Midden: verlengde Viessmann N-mast 6997, hoog 72 mm.

Achter: Originele Viessmann 6497, schaal N, hoog 55 mm.

 

Het plaatsen van een langer buisje:

 

De zwarte draad zat aan het het ledje gesoldeerd, de blanke draad had contact met het messing buisje. De zwarte draad gaf bij sommige mastjes een probleem omdat deze aan het originele buisje vast gesmolten zat, waarschijnlijk door soldeerwerk.  Gelukkig was onder de loep een nieuwe draad goed aan het ledje te solderen.

 

Hiernaast het onbeschilderde resultaat op de baan:

 

Na montage heb ik ze geschilderd. Een proef met Aluminiumverf van Revell leverde kerstversiering op. Proef mislukt....

Daarna gewoon met Vallejo verf geschilderd, kleur 70.989 (sky grey).

 

De mastjes zijn weer in grotere buisjes geschoven. Deze buisjes gaan door het landschap naar beneden zodat ik het mastje eenvoudig kan verwijderen en wisselen.

 

Het witte LED-licht geeft bij duisternis goed het voorbeeld weer van een armatuur met PL-lamp. 

 

LED-straatverlichting kwam pas in latere tijden!

 

3,5 m Mast voor het wandelpad:

 

Tot 2021 was nog geen goed verlichtingsarmatuur in de schaal 1:87 te krijgen voor het wandelpad tussen station en dorp. Hier stonden in 1990 3,5 m hoge masten met het bekende kegelvormige paaltop-armatuur (met matwit glas). 

Beli-Beco kwam met mastjes die vrijwel exact de juiste afmetingen en vorm hadden. Alleen de kleur van het mastje was zwart. Ik heb dat grijs geschilderd. Het kegelvormige paaltop-armatuur was goed, maar waarschijnlijk is de kleur van de led te geel. De plaatjes:

 

Beli-Beco lichtmast nr. 175101

Nu staat hier alles wat er in 1990 ook stond.

Aan het lichtmastje ontbreken nog de verwijsbordjes naar de hotels.

          Avondstilte in Filisur, maar aan het Räumungssignal is te zien dat er nog een trein komt.....

Pagina geplaatst op 28-11-2021