Achtergrondgeluid modelbaan

 

Boven het  rustige dorp Filisur in de namiddag van 25 augustus 2020. 

(opnamelocatie kerkklokken)

 

Geluid bij de modelbaan moet geen herrie worden. De rust in Filisur, zelfs in 2020 nog steeds aanwezig, kenmerkt zich ook door stilte. Geen verkeerslawaai of stadsgeluiden. Slechts zachte achtergrondgeluiden. Door die stilte zijn wel enkele incidentele geluiden goed hoorbaar:

     - de stationsklokken
     - de kerkklok
     - een treinfluit en andere incidentele geluiden, zoals een rijdende landbouwtrekker
     - de stationsomroep als het echt helemaal stil is

Naast een zacht achtergrondgeluid mochten bij mij de stationsklokken, de kerkklok en een treinfluit niet ontbreken. De stationsomroep wilde ik ook installeren. Locomotieven voorzie ik niet met geluid. Daarop is één uitzondering: De stoomlocomotief. 

 

Ik had al een geluidsmodule voor de stationsklokken aangesloten, zie de pagina  Stationsklokken Filisur. De daarbij gebruikte module van AVT was al enige tijd niet meer leverbaar. Ik heb in 2020 gezocht naar andere Mp3 spelers en kwam uit bij het Belgische Velleman, in Nederland o.a. te koop bij MaxTotaal of Conrad. 

Vanaf maart 2021 waren de voormalige AVT Mp3 spelers ook weer leverbaar, nu bij Uhlenbrock. Maar door het gebruik van een SD kaart is bij de Velleman modules een veel langer geluidbestand mogelijk.

 

Versterker MK190 (2 x 5W) en MP3 speler VM202N van Velleman.

 

Het Velleman MP3 spelertje speelt één of meerdere tracks achter elkaar af. Het nadeel is dat het spelertje in een lus door blijft spelen. Voor een enkel geluid moet het ook weer (en op het juiste moment) uitgezet worden. De module kan niet direct op geluidboxen aangesloten worden. Er moet ook nog een versterker(tje) aangesloten worden. Velleman levert daarvoor een goedkope versterker die je zelf in elkaar moet zetten. 

 

Het bouwpakket voor de versterker, een Voeding en twee mini E-audio geluidsboxen.

De versterker is makkelijk in elkaar te zetten (level 1!).

De print heeft voldoende ruimte en de handleiding is duidelijk.

 

De MP3 speler leest de geluidtrack af van een SD kaart of een USB stick. Het volume wordt geregeld met een voldoende grote draaiknop op de versterker.
Het in een lus doorspelen is ideaal voor achtergrondgeluid. De overgang naar het begin van de track is daarbij wel hoorbaar. Het is daarom beter om een lang achtergrondgeluid te gebruiken. Het gebruik van  de externe opslag op SD kaart of USB stick is daarbij erg handig.

 

Ik heb in Filisur verschillende achtergrondgeluiden opgenomen. Maar deze waren niet bruikbaar. Vooral stromend water geeft een constante ruis dat niet goed overkomt. Ook langdurend krekelgeluid gaat irriteren. Ik ben op zoek gegaan en vond op YouTube bruikbare geluiden. Deze film geeft een mooi achtergrondgeluid met vogelzang, krekels en koebellen, mits heel zacht afgespeeld:

 

Natuurgeluiden uit de Dolomieten van Andreas Natusch, Homepage: www.natusch.com

 

Om geluid in MP3 formaat uit een YouTube film te halen gebruik ik Any-audio-converter
Geluidtracks bewerk ik met het programma: Audacity

Een mooie handleiding hiervoor is te vinden op: Audacity-handleiding

 

Het achtergrondgeluid wordt in stereo afgespeeld en komt uit twee E-Audio boxen welke zijn gemonteerd achter het achtergrondscherm. Er is voldoende ruimte tussen plafond en scherm. Het werkt zo heel goed!

 

Het geluid van vogels, krekels en koeien komt letterlijk uit de achtergrond.

 

Kijk en luister ook naar het filmpje op de pagina geluid:

 

Pagina aangevuld op 7-3 2021