Geluid

 

Boven het rustige dorp Filisur.

(opnamelocatie kerkklokken)

 

Geluid bij de modelbaan moet geen herrie worden. De rust in Filisur, zelfs in 2020 nog steeds aanwezig, kenmerkt zich ook door stilte. Geen verkeerslawaai of stadsgeluiden. Slechts zachte achtergrondgeluiden. Door die stilte zijn wel enkele incidentele geluiden goed hoorbaar:

 

     - de stationsklokken
     - de kerkklok
     - een treinfluit en andere incidentele geluiden, zoals een rijdende landbouwtrekker
     - de stationsomroep als het echt helemaal stil is

 

Naast een zacht achtergrondgeluid mochten bij mij de stationsklokken, de kerkklok en een treinfluit niet ontbreken. De stationsomroep wilde ik ook installeren. Locomotieven voorzie ik niet van geluid. Daarop is één uitzondering: De stoomlocomotief. 

 

Op mijn modelbaan was al vanaf 2016 het geluid van de stationsklokken te horen. In 2020 is het geluid van de kerkklokken ter plaatse opgenomen en bewerkt. Een mooi achtergrondgeluid heb ik op internet gevonden. De locfluit is eveneens ter plekke opgenomen en de stationsomroepen zijn gefilterd uit diverse YouTube video's uit de periode rond 1990.

 

Ik heb op 25 november 2021 een film samengesteld waarin ook alle geluiden voorkomen. Zet het volume harder of zachter om het geluid goed te ervaren. In de film is twee maal het geluid van de stationsklokken apart te horen, dus niet van de modelbaan. De film is met een smartphone opgenomen en deze registreert de geluiden niet zoals onze eigen oren. Daarom is het volume van de achtergrondgeluiden voor de film aangepast. 

 

 

Op de volgende pagina's meer uitleg over de installatie van de verschillende geluiden:

 

Pagina gewijzigd op 28-11-2021