Geluid

 

Boven het rustige dorp Filisur.

(opnamelocatie kerkklokken)

 

Geluid bij de modelbaan moet geen herrie worden. De rust in Filisur, zelfs in 2020 nog steeds aanwezig, kenmerkt zich ook door stilte. Geen verkeerslawaai of stadsgeluiden. Slechts zachte achtergrondgeluiden. Door die stilte zijn wel enkele incidentele geluiden goed hoorbaar:

 

     - de stationsklokken
     - de kerkklok
     - een treinfluit en andere incidentele geluiden, zoals een rijdende landbouwtrekker
     - de stationsomroep als het echt helemaal stil is

 

Naast een zacht achtergrondgeluid mochten bij mij de stationsklokken, de kerkklok en een treinfluit niet ontbreken. De stationsomroep wilde ik ook installeren. Locomotieven voorzie ik niet van geluid. Daarop is één uitzondering: De stoomlocomotief. 

 

Op mijn modelbaan was al vanaf 2016 het geluid van de stationsklokken te horen. In 2020 is het geluid van de kerkklokken ter plaatse opgenomen en bewerkt. Een mooi achtergrondgeluid heb ik op internet gevonden. De locfluit is eveneens ter plekke opgenomen en de stationsomroepen zijn gefilterd uit diverse YouTube video's uit de periode rond 1990.

 

Ik heb op 1 november 2020 een filmpje samengesteld waarin alle geluiden voorkomen. De beeldkwaliteit is bedroevend, een gevolg van het eenvoudige fotocameraatje waarmee de film is opgenomen. Het filmpje geeft wel een goede indruk van de geluiden. De modelbaan was op de film nog steeds in opbouw, zo was er ook nog geen bovenleiding aangebracht.

 

 

Op de volgende pagina's meer uitleg over de installatie van de verschillende geluiden: