Rails schoonmaken

 

Een schoonmaaktrein met Bemo poetswagen en LUX stofzuigerwagen.

 

Vuile rails, iedereen met een modelbaan kent het. Vooral de twee-rail-gelijkstroombanen hebben er flink hinder van. Vuile rails betekent slecht elektrisch contact tussen rails en wielen. Locomotieven gaan daardoor haperen of blijven stilstaan. Zonder schoonmaken rijdt er na verloop van tijd geen trein meer.

Fabrikanten hebben oplossingen bedacht, reinigingsmiddelen, poetsblokjes, poetswagens, noem maar op.

Ik ben begonnen met een poetsblokje van Roco. Dat gaat goed, maar alleen als je er overal bij kunt. In tunnels of onder bovenleiding is dat vaak een probleem. Een poetsblokje aan een steel geeft wat meer mogelijkheden. 

 

Roco Rubber 10002

Viessmann 7840 Schienenreiniger

(bij mij wel met stukje Roco Rubber)

 

Op andere modelbanen liet ik continu een poetswagen meerijden. Die wagen hield de bereden sporen schoon. De wagen sleept een poetsblokje over de rails. Het blokje kan vervangen worden.

De firma LUX Modellbau heeft voor verschillende spoorbreedtes schoonmaakwagens gebouwd, poetswagens en ook stofzuigerwagens. De poetswagens poetsen de rails schoon met een aangedreven rol. Dat wilde ik wel eens zien. Een bezoek aan iemand met een LUX schoonmaaktrein voor spoor H0 overtuigde mij en ik kocht de voor spoor H0m al leverbare stofzuigerwagen. De H0m poetswagen zou niet veel later op de markt komen. Maar na jaren van wachten heb ik eerst het Bemo poetswagentje gekocht.

 

LUX 9725 Stofzuigerwagen

Bemo 2283.144 Poetswagen

 

Bemo poetswagen en LUX stofzuigerwagen rijden nu achter een Gem 4/4. Deze schoonmaaktrein laat ik, tussen de dienstregelingstreinen door, alle doorgaande sporen schoonmaken. De stofzuiger werkt alleen als de trein rijdt. Daarvoor is er een sensor boven één van de assen geplaatst. Na een volledige ronde wordt de stofzuigerwagen geleegd met een gewone stofzuiger. Je bent verbaast wat er allemaal opgezogen wordt.

 

Stofzuigermond.

Een bewegend blokje op de as rechts activeert de sensor.

Het resultaat van één rondje zuigen.

 

Soms blijven stukjes rail hardnekkig vuil. Dan is een doekje met wasbenzine de laatste redding. Die wasbenzine gebruik ik ook bij het schoonmaken van de wieltjes van locomotieven. Zie de pagina Materieel onderhoud.

 

Het blokje onder de Bemo wagen na één poetsrondje.

 

Ik hoop dat LUX de poetswagen snel zal uitbrengen. Ik zal mijn ervaringen daarmee later hier melden.

Pagina gewijzigd op 22-02-2020