Geluid kerkklok Filisur

 

Boven het  rustige dorp Filisur in de namiddag van 25 augustus 2020. 

(opnamelocatie kerkklokken)

 

Naast een zacht achtergrondgeluid mocht bij mij de kerkklok niet ontbreken. De kerk staat niet bij het station en staat dus ook niet op de modelbaan. Ik heb een luidspreker (niet zichtbaar) aan de kamerwand gemonteerd, rechts voor de modelbaan. Zo komt het geluid van de kerkklokken uit de juiste richting!

 

De geluidsmodule

 

Ik had al een geluidsmodule voor de stationsklokken aangesloten, zie de pagina  Stationsklokken Filisur. De daarbij gebruikte module van AVT is al enige tijd niet meer leverbaar. Ik heb gezocht naar andere Mp3 spelers en kwam uit bij het Belgische Velleman, in Nederland o.a. te koop bij MaxTotaal of Conrad.

 

Versterker MK190 (2 x 5W) en MP3 speler VM202N van Velleman.

 

Het Velleman MP3 spelertje speelt één of meerdere tracks achter elkaar af. Het nadeel is dat het spelertje in een lus door blijft spelen. Voor een enkel geluid moet het ook weer (en op het juiste moment) uitgezet worden. De module kan niet direct op geluidboxen aangesloten worden. Er moet ook nog een versterker(tje) aangesloten worden. Velleman levert daarvoor een goedkope versterker die je zelf in elkaar moet zetten. 

 

Het bouwpakket voor de versterker, een Voeding en twee mini E-audio geluidsboxen.

De versterker is makkelijk in elkaar te zetten (level 1!).

De print heeft voldoende ruimte en de handleiding is duidelijk.

 

De MP3 speler leest de geluidtrack af van een SD kaart of een USB stick. Het volume wordt geregeld met een voldoende grote draaiknop op de versterker.

Om geluid in MP3 formaat uit een YouTube film te halen gebruik ik Any-audio-converter
Geluidtracks bewerk ik met het programma: Audacity

Een mooie handleiding hiervoor is te vinden op: Audacity-handleiding

 

Kerkklok Filisur

 

De kerkklok van Filisur slaat elk uur. Die "Stundenschlag" wordt telkens 1x herhaald. Ik heb die herhaling weggelaten.
Het uurwerk heeft verder geen "Viertelstundenschlag".

Wel worden aan het eind van de middag, vanaf 17:45 uur, tien minuten lang de klokken geluid. Dat heb ik ook opgenomen, maar ga ik niet automatisch laten afspelen.

Het treinprogramma "Koploper" kan relais omzetten op vaste tijden (in minuten). Het aanzetten van de klok laat ik om 00 minuten doen, het uitzetten om 01 minuten. Daarbij moet de geluidtrack langer zijn dan die ene minuut, naders begint de MP3 speler weer opnieuw. Ik verleng de geluidtracks tot minimaal 1,5 minuut door deze met stilte aan te vullen.

Het treinprogramma bestaat uit twee uur, een ochtenduur en een middaguur. In het ochtenddeel slaat de klok 10 uur, in het middagdeel 6 uur. Beide tracks zijn opgenomen en op aparte schijven gezet. Voor elk van de twee geluiden is een afzonderlijke MP3 speler op dezelfde versterker aangesloten. De keuze wordt door Koploper bepaald door de variabele "ochtend" (waar of niet waar). 

 

Meerdere MP3 spelers (Klok 6 en Klok 10) op één versterker (Kerkklok).
De schakelmodule (rechts op de foto) schakelt de voedingen van de MP3 spelers.
Een rode led geeft aan welke MP3 speler speelt.

 

De opgenomen en bewerkte kerkklok geluiden zijn op OneDrive gezet:

    Klokken luiden (8 min)

    Stundenslag 10:00 uur

    Stundenslag 18:00 uur