Geluid stationsomroep

 

"Gleis 2: Bernina Express nach Samedan, Pontresina und Tirano, mit halt in ........."

(foto René Kokert)

 

Ik laat geluidsbestanden met stationsomroepen afspelen op een Velleman MP3 player VM8095. Dit apparaat kent 7 knoppen die onafhankelijk van elkaar een geluid of een serie geluiden laten spelen. Daarvoor dienen die (series) geluiden in 7 mapjes op de SD kaart (of USB stick) gezet te worden. De mapjes moeten de aanduiding A t/m G krijgen, gelijk aan de knoppen op de module. De inhoud van de 7 mapjes kan ook worden afgespeeld door externe schakelaars.

De juiste knop wordt door Koploper geactiveerd na de aankomst van de betreffende trein in het station. Dat onderdeel is opgenomen in de vaste treinroute. Een locwissel heeft daardoor geen invloed op de juiste "Ansage". 

De externe schakelaars zitten bij mij op schakeldecoders van LDT en worden door Koploper aangestuurd. Het moeten momentschakelaars zijn. Daarvoor laat ik in Koploper de gebruikte schakelaar na 0,5 sec. terugzetten. Dat werkt prima.

 

Voor de aansluiting op een luidspreker is geen extra versterker nodig. De speler werkt op een 12V= voeding.

 

Links de Velleman MP3 player VM8095 en rechts een LDT schakeldecoder SA-DEC-4-DC.

 

In het midden van de MP3 player de 7 knoppen A t/m G en aan de rechterzijde de connector voor de externe schakelaars.
De knoppen aan de onderzijde zijn voor handbediening van elke map indien daar meerdere geluidsbestanden op staan.
Dat is bij mij niet het geval.

Op het display verschijnt bij (en na) het afspelen de naam van het bestand, wel zo handig!

 

De 7 knoppen spelen ook een rol in het programmeren van het apparaat. Daar zit de moeilijkheid. Indien één van de knoppen herhaaldelijk of te lang wordt bedient kan er wat veranderen in de toewijzing van de knoppen. Ik laat de mappenstructuur zoals in de fabriek bepaalt en na een onbedoelde wijziging zet ik het apparaat eenvoudig terug in de fabrieksstand. De geluidsbestanden op de SD kaart kunnen natuurlijk altijd op de PC worden gewijzigd.

 

Kijk en luister ook naar het filmpje op de pagina Geluid: